15 moduri de a confrunta stresul

stresul

Stresul a devenit treptat un tiran care acaparează viața fiecăruia dintre noi. El se manifestă sub forma unui conflict între cerințele situației şi resursele biologice, psihologice şi sociale ale persoanei. Uneori, resursele care ar trebui investite în realizarea unor acțiuni, sunt epuizate în încercarea de a face față cerințelor de zi cu zi și a oboselii psihice. Rezistența organismului și psihicului la influențele externe poate slăbi în timp, aducând după sine și scăderea eficienței generale.

Există mai multe modalități prin care ne confruntăm cu stresul (numite mecanisme de coping), însă nu toate sunt și sănătoase. C.S. Carver a construit un chestionat de măsurare a acestor strategii, împărțindu-le în:

 • Copingul centrat pe problemă;
 • Copingul centrat pe emoții;
 • Copingul nesănătos.

Descoperă mai jos mecanismele de coping care ți se potrivesc și află care dintre ele te ajută să obții starea de bine:

Copingul centrat pe problemă

 1. Copingul activ se referă la încercările de a elimina sau transforma sursa care produce stresul. Persoanele care folosesc această strategie acționează direct asupra problemelor care produc stres. Ele își concentrează energia pe soluțiile ce pot fi aplicate, se implică în activități care pot face stresul să dispară.
 2. Planificarea presupune construirea unui plan de acțiune prin care stresorul să poată fi eliminat. Aceste persoane preferă să stabilească pașii necesari pentru a trece peste o dificultate.
 3. Suspendarea activităților divergente presupune ignorarea celorlalte sarcini și concentrarea exclusiv pe rezolvarea problemei curente.
 4. Copingul frenator este specific persoanelor care preferă să nu acționeze pripit și amână momentul rezolvării problemei până când este convins că deciziile pe care le ia sunt potrivite.
 5. Căutarea suportului social pentru a obține ajutor (informațional sau instrumental) din partea celorlalți. Poți întreba alte persoane care au fost soluțiile aplicate de ele în situații similare sau poți cere ajutorul cuiva care are experiență și te poate ajuta la identificarea unui răspuns.stresul

Copingul centrat pe emoții

 1. Căutarea suportului emoțional din partea celorlalți, a compasiunii. Discutarea problemelor și a sentimentelor cu ceilalți poate fi un mod prin care te poți elibera de povara unei situații stresante.stresul
 2. Reinterpretarea pozitivă a evenimentului stresor presupune identificarea unor beneficii ale lucrurilor negative care ți se întâmplă și a sensului existențial al acestora. Experiența poate fi privită într-o altă lumină, ca o oportunitate de creștere și de dezvoltare. A vedea partea bună te ajută să dai sens întâmplărilor și să identifici noi soluții. Încearcă să reformulezi interpretările pe care le oferi evenimentelor.
 3. Acceptarea situației actuale și a felului în care s-au întâmplat lucrurile, fără a da vina pe circumstanțe externe sau pe propria persoană.
 4. Negarea reprezintă tocmai opusul, și este un mod nesănătos de a refuza realitatea unui eveniment negativ din viață. Atitudini precum „Mă prefac că nu s-a întâmplat/ Nu este real ceea ce s-a întâmplat nu conduc la o soluție și pot fi dăunătoare pe termen lung, deoarece realitatea nu poate fi ștearsă închizând ochii.
 5. Apelul la religie este, de asemenea, un stil de coping la care apelează mulți oameni. Rugăciunile și speranța că divinitatea va rezolva o situație atenuează efectele resimțite ale stresului.

Copingul care nu face bine

Următoarele 3 modalități de a face față stresului s-au dovedit a fi ineficiente pe termen lung, conducând la distres psihologic (simptome ale depresiei) și la probleme de sănătate:

 1. Centrarea pe emoții sau ventilarea emoțională presupune conștientizarea situației și sentimentelor negative și exprimarea lor exacerbată. Toată tristețea și dezamăgirea resimțite sunt lăsate să iasă la suprafață, creeând un cerc vicios al suferinței, care nu se concretizează într-o acțiune. Dacă vorbești mult despre ceea ce simți, fără să încerci să identifici și soluții, s-ar putea să utilizezi acest stil de coping.stresul
 2. Dezangajarea comportamentală se poate traduce prin renunțare: pur și simplu, toate eforturile de a înțelege și de a rezolva o situație problematică și stresantă sunt stopate și transformate în resemnare, ajungând până la depresie.
 3. Dezangajarea mentală presupune distragerea gândurilor de la sursa de stres și este o strategie de coping evitantă. Astfel, mulți dintre noi ne găsim adesea în postura de a încerca să ne detașăm de o situație neplăcută muncind mai mult, consumând diverse substanțe, dormind mai mult, visând cu ochii deschiși sau ținându-ne ocupați cu activități recreative care par interminabile.

Stresul se teme de glume și de fapte bune

 1. Umorul. stresul-umorulCercetări recente afirmă că simțul umorului și râsul te pot ajuta să lupți cu stresul și depresia și să te simți confortabil în interacțiunile sociale. Reformularea și atenuarea impactului situației stresante cu ajutorul umorului a fost cercetată și confirmată. De aceea, înainte de a trece la acțiune, dar și pe parcursul rezolvării, păstrează glumele și bucură-te de ele.
 1. Ajutorul și grija oferite celorlalți te pot ajuta să eliberezi din emoțiile negative pe care stresul de zi cu zi le provoacă. Așa că, pentru a ne simți bine, avem nevoie să fim mai buni.

De reținut este faptul că o persoană nu este definită exclusiv de o singură strategie de coping. Utilizarea acestora poate diferi în funcție de circumstanțe, dar și în funcție de interpretarea pe care o oferi evenimentului stresant din viața ta. După Lazarus, oamenii tind să analizeze fiecare situație și să-i ofere o semnificație particulară, după gravitatea acesteia. Astfel, evenimentele pot fi percepute ca fiind relevante sau nonrelevante, ca fiind amenințări, pierderi sau provocări.

Tu cum câștigi în fața stresului?

 

Articolul poate fi citit și pe bucurestiultinerilor.info. 🙂

Surse:             

Reclame

Reflecția ta în această oglindă:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s